Onderweg
Door: Wouter y Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
20 Mei 2009 | Bolivia, La Paz
We komen op een doorreisdag als deze zo veel merkwaardig mooie en onbegrijpelijke dingen tegen dat ze het noteren waard zijn.
We reden ´s ochtends weg uit het aangenaam warme Cochabamba waarna de weg begon te klimmen. Boven de groene laaglanden uit, de kale hoogvlakte op waar op 4496 meter het ijs van de nacht nog tegen de berm zat geplakt. Wouter schoot snel zijn nieuwe KingLong handschoenen aan en we ritsten onze jassen hoog dicht tegen de wind. Langs de kant van de weg lagen om de vijf minuten honden, waarvan we niet begrepen wat ze daar deden, tot we achter een touringcar reden en er afval uit het raampje gegooid werd (wat hier de gewoonste zaak van de wereld is) en drie honden er als een razende op af sprongen om het te bemachtigen.
Bij een plaspauze realiseerden we ons weer dat onze buiken minder gesteld zijn op Boliviaans eten en dat we de laatste tijd steeds vaker met krampen en te vloeibare vaart een pitstop moeten maken!
De uitgestrektheid van de Puna is gigantisch, maar overal wonen mensen in kleine leemstuuken hutjes. Het zijn hardwerkende boerengezinnen. De enorme stieren ploegen het land, de vrouwen hoeden de schapen en lama´s en dragen hun kind op de rug. Overal staan stenen muurtjes die de dieren tijdens de nacht beschermen tegen indringers. We kwamen langs een markt waar mensen hun produkten verkochten om vervolgens nieuwe inkopen te kunnen doen. Aan de rand van het dorp staat altijd een horde ezels om de goederen weer terug te vervoeren naar heinde en verre in alle windrichtingen; naar huis.
Ver voorbij het volgende dorp verspert een loopende groep van ongeveer honderdvijftig mannen met helmen op onze weghelft. Het zijn mijnwerkers uit het dorp Laucha en ze protesteren, waarschijnlijk voor betere werkomstandigheden.
Veel hutjes zijn beschilderd met politieke leuzen of hebben de kleuren van een politieke partij. De situatie is vaak heel onrustig en Bolivia heeft altijd een onstabiel verleden gekend. De huidige president, Evo Morales, is de voorzitter van de grootste coca productie in het land en de eerste niet blanke president.
Toen we aan het einde van de dag in Alto La Paz aankwamen keken we uit over de enorme stad die gebouwd is in een vallei en zich uitspreid over de omliggende bergen. We kwamen vast te staan tussen de mini busjes die probeerden nieuwe mensen binnen te halen voor de afdaling naar de stad en zo over een kilometer de vierbaans snelweg kompleet blokkeerden. We kozen een zijweg waardoor we zigzaggend door wijken de weg probeerden te vinden naar het hostel. Hier worden iedere ochtend verwend met pannekoeken, zo veel als je kan eten, wat Wouter heerlijk vindt!
30 Mei 2009 - 23:54
Ineke En Henk Janse :
Hoi Wouter en Sanne,
wat maken jullie toch een geweldige reis. En Sanne wat kun je er prachtig over schrijven, ik verbaas me iedere keer weer. Geniet er zo lang mogelijk van samen.
Groetjes van Henk en Ineke. -
31 Mei 2009 - 06:31
Joppe & Vivanne:
Hoi liefies, blij om weer een verhaaltje van jullie te lezen :-)
Dikke zoenen van ons! -
31 Mei 2009 - 06:50
Carmen:
lieve Sanne en Wouter, jullie tekst neemt mij iederen keer weer een stukje mee in jullie reis, hier zitten wij in de pinkster crepe bloemen en zonne schijn. kus van Carmen -
31 Mei 2009 - 09:49
Yvonne:
Hey!
Leuk jullie laatst nog op msn gesproken te hebben! La Paz, eindelijk bekend terrein voor mij! ;) Rust maar even lekker uit daar, leuke stad! En wen vooral aan de hoogte voor je verder gaat! Hoop dat jullie wat aan de tips hebben die ik gegeven heb, wordt een mooie reis nog! Lijkt me leuk jullie daar nog te zien. De verhalen klinken weer super, om nooit te vergeten!
Hopelijk tot snel! xxx -
31 Mei 2009 - 13:56
Henk-Colet&Jop :
Dag mupkes!
Wir 'n skon verhoal war! Bedankt voor je telefoontje van gisteren. Fijn je stem weer te horen. De zuster trekt nu haar witte pak weer aan, om ten strijde te trekken!!! Na dit mooie verhaal, heb ik daar weinig zin in...
Lief,liefs,liefs,
Henk-Colet&Jop XXx -
02 Juni 2009 - 07:47
Jan En Willemien:
dag Sanne, dag Wouter,
We lezen jullie fantastische ervaringen met veel plezier. Leuk om zo kennis te maken met verre streken, gezien door de ogen van je nichtje en vriend. En wat een prachtige streken hebben jullie al bezocht. Lijkt me trouwens een ervaring op zich om dat op een stalen ros te doen. We kijken uit naar jullie volgende belevenissen en wensen nog veel plezier samen. Tot het volgende avontuur.
een hartelijke groet van de fam. Sleegers uit Asten -
02 Juni 2009 - 22:24
Meike:
Ha lieve sanny en wouter,
wat leuk om jullie verhaal te lezen. ja die vlaktes komen me bekend voor van Peru. hier in suri is het heel anders. kom net weer terug in de bewoonde wereld. heb een aantal dagen in de jungle gezeten en gecampeerd. was helemaal super! komen jullie nog langs:)
geniet!
luiefs meike -
04 Juni 2009 - 06:57
Jol:
Ha die Wouter en Sanne,
Wat een mooi verhaal ik kan op deze manier onze reis weer helemaal herbeleven. Reuze benieuwd wat jullie keuze is na La Paz.
Hier in Nederland wel ontwikkelingen die een verandering gaat opleveren.Alles wel ok. maar toch!
Lastig dat jullie zo ver weg zijn, ook Pepijn. Twan en Engelien zijn op de hoogte, handiger om deze info via de telefoon te krijgen als jullie bellen. Heb veel fun en geniet ook van de prachtige kleuren.
Lieve groet Jol -
07 Juni 2009 - 11:22
Marly:
Hallo Wouter en Sanne,
Echt leuk om jullie belevenissen te volgen en extra spannend om dit met een motor te doen. Geweldig wat jullie allemaal meemaken en ook erg leuk om dit te volgen. Ben benieuwd of jullie ook naar de plekken gaan waar Joppe en Vivannen zijn geweest.
Blijf genieten van jullie reis en ik kijk uit naar de nieuwe belevenissen.
groetjes, Marly