Van hot naar her
Door: Wouter y Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
02 Oktober 2009 | Guatemala, San Pedro La Laguna
We waren op een plek terecht gekomen waar alle auto's groter zijn dan in Europa, de hotels torenhoog aan het strand pronken, vrouwen in string over de boulevard rennen en het grootste deel van de mensen kennelijk een dik jacht aan de vlonder achter het huis heeft hangen: alsof het de normaalste zaak van de wereld is! Het is wel duidelijk dat alleen de buitenkant telt. Geen wonder dat de V.S. falliet is als iedereen zo'n grote auto kan rijden, dachten we toen. De volgende dag vlogen we verder naar Cancun, geen enkele controle, alsof je binnen europa vliegt...ahum.
Aangekomen in Cancun namen we direct de bus naar het zuiden, met een overstap in Playa del Carmen waar we hoge diezelfde hoge torenflats verwacht hadden maar terecht kwamen op een klein dorpspleintje aan de zee waar we tacos op een bankje aten. 's Avonds kwamen we aan in het uitgestorven Tulum waar we de volgende morgen een fiets huurden, wat tempels bezochten en daarna een verfrissende duik namen in de zee. Overal rond de Caribische zee lijkt het klimaat te warm en te klam maar in de zee is het heerlijk!
In een piratenbus staken we de grens met Belize over, waar we maar een nacht zouden blijven aangezien het zooo duur is, maar de mensen tegelijkertijd zooo arm zijn. We overnachtten in het Seaside Hostal in het oude centrum van Belize City. Het was 's avonds niet helemaal veilig op straat, dus kregen we de herdershond mee toen we eten gingen halen bij de nog als enig geopende chinees aan het einde van de straat. De hond blafte bij dubieuze types die wel terug blaften maar verder niets uit durfden te halen. Belize heeft een hele andere sfeer dan de landen waar we tot nu toe doorheen zijn gekomen; klassiek Engelse, houten huizen in pastelkleuren, donkere mensen die altijd vrolijk en uitgelaten zlijken en vloeiend Engels spraken, verwilderde cowboys in ruitenblouses en rare Amish-achtige families die hun kinderen aan de kant van de weg onder een boom laten slapen. Deze interessante mengelmoes van verschillende invloeden maakten de tweedaagse busrit door Belize tot een verfrissende, nieuwe ervaring!
Diezelfde dag nog waren we opeens in Guatemala en hadden intussen een beetje een vreemde, net beginnende Amerikaanse backpacker op sleeptouw genomen. Zijn stuntelige onhandigheid deed ons terugdenken aan het begin van onze reis. We kwamen een paar dagen later met een beetje een pips kijkende Amerikaan in Antigua bij een Guatemaalteekse familie terecht waar toevallig ook een ander Nederlands stel overnachte. Samen met hun ouders waren ze een verjaardag een het vieren en we voelden de Nederlandse gezelligheid kriebelen. De volgende ochtend beklommen we samen met hen en de Amerikaan een actieve vulkaan waarbij we het lava van dichtbij konden zien stromen: indrukwekkend! De Amerikaan werd een beetje zenuwachtig, net als gekgenoeg de andere amerikanen die ons op hun weg terug naar beneden al waarschuwden dat het echt heel gevaarlijk was. Wij Nederlanders zijn dan toch echt heel wat minder panisch.
Die zelfde middag stauwden we onszelf van de ene in de andere stampvolle chickenbus om de volgende ochtend de markt van Chichicastenango mee te kunnen maken. Ik wilde daar ook een project van En Mi Salsa bezoeken, opgezet door een nederlandse in samenwerking met Maya vrouwen.
Momenteel zijn we voor een aantal dagen in huis bij al weer een nederlandse, alsof we worden voorbereid op onze terugkomst... Ze woont aan het Lago Atitlan, een schitterende plek in Guatemala en werkt in de kliniek van het dorp. Het is heerlijk hier voor een paar dagen thuis te zijn, met bruin brood, kaas en chocopasta te ontbijten en nederlandse discussies te voeren alvorens richting Mexico City te vertrekken!
02 Oktober 2009 - 20:10
Leoni:
Dit is een reisverslag van een paar ervaren reizigers. Indrukwekkende ervaringen... prachtig verwoord.
Petje af!!!
03 Oktober 2009 - 09:20
Henk-Colet & Jop:
Wederom een dikke zoen! We zien uit naar de 24e, en genieten intens van jullie reis!!! Van ons alle, alle, alle, liefs,
Henk-Colet & Jopperdepop
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXxx -
03 Oktober 2009 - 11:27
Marinda:
Hoi Wout en San,
het zit er bijna op voor jullie! GENIET (ja met hoofdletter) van al het moois van de laatste paar weken. Als je nog een fles Tequilla wilt meenemen;-), doe die niet in de handbagage of koop het pas na de douane (slechte ervaringen met Tequilla en vliegen).
Leuk dat jullie in Cancun en omstreken zijn. En dat tussenstopje in de Usa mbt het contrast met is heel herkenbaar. Toen ik nog even in New York was en al die hoge, grote gebouwen en auto's zag, dat kan alleen daar.
Nog een aanrader (voor jullie of jullie familie) laat deze blog in boekvorm afdrukken, ik heb er een prachtige herinnering aan overgehouden.
Tot snel! Dikke kus voor jullie beide -
03 Oktober 2009 - 21:40
Frank:
Hoi! Ik kom om een mooie manier op jullie blog terecht :p
Mijn vriendin kent het Poolse stel aan wie jullie je motor hebben verkocht.
Wij gaan twee maanden vanaf begin nov. naar zuid-Brazilie, Argentinie, Chili en Uruguay. Niet met de motor echter :)
Ik ben heel benieuwd wat jullie het best is bevallen in Chili en Argentinie? Nog inside tips?
Saludos, Frank -
03 Oktober 2009 - 21:42
Frank:
O, en in Mexico San Christobal (opvallend fris stadje), Palenque (Maya tempels) en Oaxaca (gezellige zocolo) niet overslaan! Veel plezier! -
04 Oktober 2009 - 10:34
Yvonne:
Hoi Wout en Sanne,
Geweldig om die contrasten in korte tijd mee te maken! Ik weet precies wat jullie bedoelen! Hoe vonden jullie de markt in Guatemala? Is wel duidelijk dat de Amerikanen in alles overdreven zijn in vergelijking, dus geniet nog maar even van het heerlijke leven in Latijns-Amerika. Als jullie in Mexico-city goedkoop willen overnachten heb ik nog wel een adresje voor jullie: Hostel Moneda, Calle Moneda #8, Col. Centro. Daar zit ook 'Bamba Experience' een reisorganisatie van een Mexicaanse vriend van mij, die jullie in en rond Mexico hele goeie tips kan geven! Nog een paar weekjes, ik zie jullie op jullie feestje!
xxx Yvonne -
07 Oktober 2009 - 10:42
Ward:
Oooh lieverds, het is al bijna zo ver, jullie komen al bijna weer terug!!! Wat fijn om jullie binnenkort weer te kunnen omhelzen. Eva en ik hebben jullie echt ongelooflijk gemist!!!
Ik schrijf zo een verslag voor jullie over Toscane.
Dikke kus en tot snel:)
08 Oktober 2009 - 12:37
Mari-anne Van Gelder:
Hoi Wouter en Sanne.
De reis zit er bijna op.
Ik heb genoten van jullie verslag of je een klein beetje bent mee gereist heel leuk.
Het zal wel wennen worden om weer hier in nederland terug te komen.
Het is hier al echt herfst en het gaat kouder worden.
Maar je zult zien dat heeft ook wel weer wat, schemerlampjes aan kaarsjes erbij en terug zwijmelen op een prachtige reis wat kan een mens dan gelukkig zijn.
Ik wens jullie een hele goede reis terug en hoop jullie weer een keertje te zien.
Helaas kan ik niet meer knippen ik moet echt voortaan aan mijn gezondheid denken.
Want aankomend jaar moet de volgende heup nog vernieuwd worden.
Heel veel liefs en groetjes, Mari-anne (kapster af helaas) -
09 Oktober 2009 - 09:51
Maartje:
Gefeliciteerd Sanne!
Ook namens de rest van het Sleegers team. -
09 Oktober 2009 - 20:28
Leoni:
Lieve, dierbare, dappere, querida, dulce, hermosa, amorosa nichtje Sanne! Dikke abrozo y beso voor je verjaardag.
Veel felicidad in je volgende año.
Wout gefeliciteerd met je lieve meissie.
Bien viaje, nos vemos pronto!
10 Oktober 2009 - 11:25
Jan En Willemien:
he Sanne,
nog proficiat met je verjaardag. Je hebt weer een boeiend verslag geschreven. Breng je ´n beetje ´lava-warmte´ mee naar Nederland? Dan hebben wij het niet zo koud in de komende winter...
een lieve groet van ome Jan en tante Willemien